Terbongkar! Akhirnya Inilah Dia Dalang Sebenar Yang Penyebab Budak Bakar Pusat Tahfiz.. Gerun Dengar Nama!

Suspek berusia 32 tahun ditahan dalam Op khas Narkotik Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik . Berikutan gerakan memburu Penama dikenali sebagai Dewali Keramat yang menjadi pengedar tegar di sekitar Keramat tanpa mengira umur pembeli .

Ketika serbuan, suspek sedang membaiki motosikal di belakang rumah. Hasil tangkapan tersebut siasatan lanjut dan pengesahan penglibatan dalam suspek bakar Darul Quran Ittifaqiyah di ibu Negara Khamis lepas, dijalankan.

Sebaik menyedari kehadiran polis, suspek melarikan diri tetapi berjaya ditangkap.

Fakta Tangkapan.

– Pemeriksaan menjumpai dadah disyaki pil kuda.

– Suspek direman selama tujuh hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39A(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

– Ujian saringan air kencing terhadap suspek mendapati dia positif methamphetamine.

– Suspek mempunyai empat kesalahan rekod lampau.

Sumber FB Turn Back Crime Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat kebocoran maklumat berhubung siasatan kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah dalam masa terdekat ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, pihaknya memandang serius mengenai kebocoran maklumat itu berikutan perkara terbabit kerap berlaku dan boleh menjejaskan siasatan.

“Saya akan mengarahkan Ketua Polis Kuala Lumpur (Datuk Amar Singh Ishar Singh) untuk menubuhkan pasukan khas hari ini atau esok bagi menyiasat penyebar maklumat berkenaan.

“Pasukan khas ini akan menyiasat sama ada penyebaran ini berikutan siasatan kes berkenaan membabitkan pelbagai agensi.

“Selain itu, kita juga akan melakukan siasatan dalaman diperingkat jabatan untuk mengambil tindakan terhadap pegawai dan anggota yang menyebarkan maklumat siasatan kes ini,” katanya pada sidang media selepas hadir ke majlis meraikan atlet PDRM yang mewakili Sukan Sea 2017, di Bukit Aman, Kuala Lumpur, hari ini.

Jelasnya, siasatan lanjut akan dilakukan mengikut Seksyen 203A Kanun Keseksaan kerana mendedahkan maklumat dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

“Selain itu, kita akan mempercepatkan proses untuk melengkapkan kertas siasatan terhadap tujuh suspek yang ditahan berhubung kes kebakaran pusat tahfiz berkenaan untuk diserahkan kepada Peguam Negara,” katanya.

Kelmarin, Amar Singh terpaksa mempercepatkan sidang media berhubung penahanan tujuh suspek disyaki terbabit dalam kes kebakaran pusat tahfiz berikutan perincian maklumat mengenai perkara terbabit tersebar di media sosial.

Difahamkan sehingga kini seramai 13 individu sudah diambil keterangan berhubung penyebaran perincian maklumat dan gambar tujuh suspek yang disyaki terbabit dalam kes kebakaran pusat tahfiz berkenaan.

loading...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *