Pesta Arak ni Setiap Minggu Berlangsung di Kuala Lumpur

BEER FESTIVAL DAN SEJARAH OCTOBERFEST GERMAN

Nak berpesta arak? Silakan. Tak siapa menganggu walau sebenarnya agak kurang senang. Tapi itu hal peribadi masing2 asalkan dibuat secara tertutup.

Sebenarnya, pesta arak ni setiap minggu berlangsung di KL. Pergi sahajalah di Zouk. Pesta arak terbesar di Malysia berlaku setiap Jumaat dan Sabtu malam dari jam 10 mlm sampai 5 pagi. Bukan sahaja arak, malah dadah juga berpesta. Eramin, syabu, ice dan mcm2 lagi dadah sintetik buatan kapitalis utk kaut untung.

Zouk terletak di Jalan Tun Razak dekat Bulatan Kg Pandan. Kg Pandan adalah kawasan penempatan majoriti Melayu Muslim dengan minorti Cina di Taman Maluri. Percayalah, yang datang ke Zouk itu semuanya dari luar Kg Pandan, bukan komuniti Kg Pandan, Maluri atau Imbi. MajorItinya ‘makhkuk asing’ terdiri dari international students, young expatriate dan sedikit pelancong. Warga tempatan juga mengisi ruang2 kosong yang kesemuanya adalah remaja dan pelajar kolej sekitar KL, Putrajaya & Selangor

Selepas jam 3 pagi boleh lah dilihat beberapa pemuda dan pemudi pejuang hak kebebasan tergolek bergelimpangan di tepi jalan, atas rumput, tepi kereta dengan muntah sana sini. Pun, masih belum ada terjadi sebarang demo atau bantahan dari warga setempat mahupun warga kota dilokasi kerana kami penduduk sekitar amalkan toleransi dan hormat hak minoriti. Jalan akan sesak dan kekadang menyekat laluan kami tapi kami guna laluan lain dari Jalan Ampang untuk masuk Kg Pandan, Desa Pandan atau Maluri. Kami beri ruang utk mereka berpesta seminggu sekali atau dua kali.

Selain Zouk, Changkat di Bukit Bintang juga adalah lokasi Pesta Arak Mingguan (Beer Festival). Bukan mingguan sebenarnya tapi setiap hari cuma Jumaat dan Sabtu DBKL menutup jalan Changkat utk membolehkan lebih ramai lagi berpesta dgn aman, damai, tenteram dan jahanam. Kami penduduk KL tak pernah bantah sebab tak ada hal utk kami masuk kawasan itu pada waktu2 ‘puncak’ begitu. Kami ada banyak lagi urusan bola nak disantuni di hujunginggu di rumah atau stadium mamak.

Tergolek lah kalian disana ikut selera kalian. Pelacuran kelas medium juga ada. Lepas jam 12 akan muncul pula penjaja kunyit menghamparkan perniagaan mereka. Harga ikut pasaran kunyit semasa. Dadah jangan cerita, dimana ada pesta dan arak, disitu juga ada dadah.

Satu lagi kawasan pesta arak di KL ialah Jalan P. Ramlee. Walau secara peribadi saya anggap ini satu penghinaan keatas seniman agong negara P. Ramlee, tapi disitulah terletaknya Beach Club dan pelbagai lagi kelab2 malam pesta arak.

Disini pula agak sedikit ‘high class’ kerana disini tempat untuk para expatriate, .professionals dan boss2 besar melepak. Sedikit pelancong dan warga tempatan. Tiap Jumaat dan Sabtu malam, akan sesak. Bukan sahaja arak, malah pelacuran kelas tertinggi juga disitu. Gadis2 asing yang seksi, bergaya dan wangi semerbak biasanya datang seroang diri akan pasti balik berpasangan. Tapi diaatu sudut disitu ada satu lagi kelab malam penuh dengan anak2 muda Melayu datang dgn motosikal comel bukan superbike. Ia seperti disco. Pengasas produk kunyit juga ramai selepas jam 12 malam hingga ke pagi untuk memasarkan produk mereka disitu.

Lagi lokasi pesta arak mingguan yang tak kurang hebatnya tiap hujung minggu adalah di Telawi, Bangsar, Solaris di Mont Kiara, Skybar Traders Hotel dan Marinis On 57 di KLCC. Jini belum termasuk kelab2 eksklusif underground dan on the ground yang mampu buat para pengunjung pulang bagai above the ground. Jam 3 pagi dtg lah ke zon2 pesta ini dan lihat sendiri ‘anak bapak’ jalan terhoyong hayang. Itu hak mereka, hak rakyat, hak expatriate, hak pelancong. Maka, nak pesta apa lagi?

Sebenarnya, tak ramai pelancong yang datang ke Malaysia esp KL ini semata2 utk mabuk atau raikan pesta arak. Sebelum datang mereka dah buat study, mereka faham dan hormat budaya disini. Jika pun mereka nak mabuk, mereka tak cari KL. Mereka akan ke Bangkok, Phuket, Krabi, Patayya.
Tapi bila berlaku pesta2 begini, yang paling teruk mabuk dan layan dadah sintetik adalah rakyat Malaysia sendiri dan beberapa pelajar asing yang memenuhi Zouk KL. Ada yang sampai memandu di lorong salah sambil membunuh, memaki polis apabila ditahan, bergaduh di luar dan di restoran mamak, rosakkan teksi dan kenderaan org lain dgn muntah, pecah cermin dsbnya. Semuanya sebab pesta arak. Pernah ada orang demo?

Tapi bila Munich dan seluruh German anjurkan Octoberfest sebagai acara tradisi mereka, tiba2 sejak 4 tahun lalu, segelintir masyarakat di Malaysia dengan pertolongan pemimpin DAP yang baru dapat kuasa sejak 2013, mula buka mata dan kenal Octoberfest. Mula sibuk nak anjurkan disini. Sejak zaman Tunku Abdul Rahman ia tak pernah wujud atau diamalkan pun.

Di Munich Octoberfest ini telah bemula sejak 1810 lagi. Acara ini dimulakan oleh King Ludwig bagi meraikan perkahwinannya. Nama asal Otoberfest adalah Wiesn. Ia diraikan sebagai pesta rakyat di Munich selama 18 hari dari hujung September hingga hujung minggu pertama Oktober. Setiap tahun, sebanyak lebih 8 juta liter arak pelbagai jenis akan dihidangkan kepada lebih 6 juta pengunjung dari seluruh German dan dunia yang hadir. Sejak 1990 pula, Otoberfest turut diraikan bersama2 dengan sambutan penyatuan German Barat dan German Timur pada1990 lalu. Sejak itu, Octoberfest disekalikan dengan German Unity Day pada setiap 3 October. Selain 8 juta liter arak, pelbagai makanan tradisi German juga dihidangkan serta permainan2 tradisi seperti Telematch yang sangat popular di TV Malaysia satu ketika dulu. Itu sebahagian dari Octoberfest dan German Unity Day Festival.

Sejak beberapa tahun ini, tiba2 yang di MalaysIa hendak sibuk menjayakan pesta rakyat German. Tiba2 nak jadi German. Malu nak sebut Octoberfest, ditukar ke Beer Festival. Pemimpin DAP bersungguh2 nak anjurkannya hingga tergamak mengatakan mereka yang bantah ini lebih mabuk dari mereka yang mabuk minum arak. Kenapa? Apa yang beria2 sangat?

Pesta Datuk Gong tiap tahun tak pernah dibantah sesiapa. Thaipusam tak pernah dibantah sesiapa. Berarak la dari Jalan Bandar ke Batu Caves. Berpesta dan sembahyang lah disana. Tiada masalah kerana kita hidup berharmoni dan kita hormat. Perarakan Wesak Day tak pernah dibantah kerana itu adalah folk festival sebahagian rakyat Malaysia dan tradisi turun temurun. Malah kawan2 Muslim pun kadang2 sertai malah bantu dlm bentuk keselamatan (Rela) dan kesihatan (PBSM) selain polis dan bomba.

Nasihat saya dan warga kota, kita sabar ada hadnya. Jangan keterlaluan dan melampau. Don’t cross the line! Buat pemimpin DAP terutama Teng Chang Kim dan 5 Ahli Parlimen Cheras, Wangsa Maju (PKR), Seputeh, Bukit Bintang dan Segambut, jangan bikin kecoh dan shut your mouth. Get back to your work as MPs. Malulah sebagai ADUN dan Ahli Parlimen tak tahu apa agama rasmi negara ini.

Zack Rahim
Warga Kuala Lumpur

loading...
TwitterFacebookGoogle+Share

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *